Hoe je slaapkamer een goede nachtrust kan bevorderen

Een goede nachtrust is een van de meest doeltreffende remedies tegen tal van kwaaltjes. Goed slapen is helaas niet altijd zo evident! Als je een lichte slaper bent en slaapproblemen hebt, is het belangrijk om er rustgevende ritueeltjes op na te houden en om ervoor te zorgen dat je slaapkamer een rustige nacht bevordert. We geven je alvast enkele slaaptips die ongetwijfeld het verschil maken!

Zorg voor een aangename slaaptemperatuur in je kamer

Gouden regel: houd een kamertemperatuur van ongeveer 18 °C aan in je slaapkamer. En wat dan met een warm bad nemen of de verwarming even opzetten in je slaapkamer voor je gaat slapen? Dat blijkt een achterhaald idee, want onze lichaamstemperatuur daalt net als we slapen. Onze temperatuur schommelt immers volgens een specifiek ritme naargelang het moment van de dag. Zo weet ons lichaam wanneer het tijd is om gaan te slapen. Als onze temperatuur daalt, voelen we ons dan ook moeër en slaperig.

In een frisse en verluchte slaapkamer slapen is met andere woorden warm aanbevolen!

Je slaapkamer verluchten, zelfs in de winter?

Jazeker! De kwaliteit van de lucht in je slaapkamer is dan ook van doorslaggevend belang. En dat geldt het hele jaar door. Zoals je al kon lezen in een vorig artikel, kan de droge winterlucht je neus, je ogen en zelfs je huid uitdrogen. Stuk voor stuk symptomen die nog vervelender zijn als je er ‘s nachts last van hebt en als ze je slaap verstoren. Om dit te vermijden en een gezond klimaat in je slaapkamer te creëren, raden we je het gebruik van een luchtbevochtiger aan. Een luchtbevochtiger in je kamer regelt de relatieve vochtigheidsgraad ervan en brengt die tot op 40 à 60%. Bij die vochtigheidsgraad wordt de omgevingslucht niet alleen als aangenaam ervaren, maar blijkt die ook goed te zijn voor onze gezondheid en ons welzijn.

Tip: je kan de relatieve vochtigheidsgraad meten met een hygrometer, als die al niet geïntegreerd zit in je luchtbevochtiger. 

 

luminotherapy

Gezuiverde lucht het hele jaar door, de sleutel tot een diepe slaap 

Niet alleen in de winter kan onze slaap verstoord worden door symptomen die met de luchtkwaliteit te maken hebben. Bij zachtere temperaturen bijvoorbeeld is de kans op allergieën dan weer groter. Het spreekt voor zich dat gezuiverde lucht in onze slaapkamer onze slaap verbetert. Luchtzuiveraars zoals de Air Purifier elimineren tot 95% van de onzuiverheden die aanwezig zijn in de lucht in de vorm van gas en deeltjes. Je zet de luchtzuiveraar gewoon in je slaapkamer en hij helpt je om heerlijk te slapen zonder gestoord te worden door allergische reacties. Hij heeft bovendien een nachtmodus, waardoor hij de lucht in alle stilte zuivert. Zelfs de lampjes hebben een lage lichtintensiteit om je slaap in geen geval te verstoren.

Een rustgevende kamer die je slaap bevordert

Je kamer omtoveren tot een echte haven van rust kan helpen om meer ontspannen naar bed te gaan. Slapen is meer dan een verplichte passage in je levenscyclus van 24 uur. Meer nog, het is het uitgelezen moment om te ontspannen, te mediteren, dankbaar te zijn.
Het is belangrijk dat je de nodige tijd neemt om te rusten, die conclusie trokken we al in ons artikel: Slapen: de sleutel tot jouw welzijn. Wat je daarvoor nodig hebt? Een comfortabele plek die volledig gewijd is aan jouw welzijn.

1)      Kies een hoofdkussen voor jou en jou alleen: de keuze van je hoofdkussen is wel degelijk van belang en hangt af van je favoriete slaaphouding. In principe moet je hoofdkussen je bewegingen volgen, en dat zijn er relatief veel tijdens je slaap. Je hoofdkussen moet een vorm hebben die is afgestemd op de kromming van je nek en moet hoog genoeg zijn om deze lege ruimte op te vullen. Het moet daarnaast ook stevig zijn om het gewicht van het hoofd te ondersteunen, want dat is minder goed verdeeld dan in uitgestrekte houding. Het is dan ook aangeraden om voor een kussen met vormgeheugen te gaan.

2)      Beperk geluid in je slaapkamer. Geluiden moeten zoveel mogelijk vermeden worden, omdat ze stress veroorzaken, ervoor zorgen dat je minder snel in slaap valt en dat je ‘s nachts ook vaker wakker wordt. Je kamer gewoon een andere indeling geven, kan al wonderen doen. De moeite waard dus om er tijd voor te nemen en er even over na te denken.

3)      Wat is nog overtuigender om onder de dons te kruipen dan de klassieke warmwaterkruik? Een bovenmatras in microvezel die je bed verwarmt voor je erin duikt. Zo ga je ontspannen slapen en ben je helemaal klaar voor een goede nacht! 

4)       Ook het verspreiden van rustgevende en biologische essentiële oliën in je slaapkamer is een natuurlijke en doeltreffende manier om je te helpen ontspannen voor je het zandmannetje op bezoek krijgt. De moderne verstuivers van essentiële olie zien er heel erg design uit en garanderen een aangename en gezellige sfeer. De perfecte reisgezel op weg naar dromenland! 

Aromatherapie, een oneindige bron van welzijn

Ontvang nu een e-mail met onze aromatherapiegids !