SOS zware benen: hoe voorkom je zware benen en hoe verlicht je de symptomen?

Denk jij bij de zomer niet aan zon en zee maar eerder aan opgezwollen, pijnlijke benen? Door het warme weer en de blootstelling aan de zon gaan de aders uitzetten. De bloedsomloop vertraagt, het bloed stroomt minder snel, je benen zwellen op en voelen loodzwaar aan...Wij geven je enkele tips om dit ongemak te verlichten.

Zware benen voorkomen...

Ieder jaar is het hetzelfde liedje: zodra de temperatuur de hoogte in gaat, zetten je benen op, voelen ze pijnlijk aan en lijken de dagen voorbij te kruipen... We geven je enkele tips om zware benen zoveel mogelijk te voorkomen.

  • Vermijd te strakke kleding. Berg je slimbroek en stretchjeans maar snel op.
  • Let erop dat je je benen niet over elkaar slaat wanneer je aan je bureau, in de bus of op een bankje in het park zit.
  • Kies voor een bewegingsactiviteit die je benen zo weinig mogelijk belast. Sporten als joggen en lopen laat je best links liggen. Ga in plaats daarvan zwemmen. En liefst dan nog met zwemvliezen: zo stimuleer je je benen nog meer!
  • Wanneer je spieren na het sporten ontspannen, wordt je bloedsomloop gestimuleerd. Heb je geen tijd om te sporten? Neem dan de trap in plaats van de lift, stap een halte vroeger uit de bus en ga overdag geregeld een eindje wandelen, al was het maar naar het toilet of de kantine.
  • Gebruik aan je bureau een voetverhoger zodat je benen wat hoger staan. Als dat niet helpt, leg je een vochtige doek op je benen.
  • Eet gezond! Je aders hebben bepaalde voedingsmiddelen nodig om gezond te blijven, en dan denken we vooral aan antioxidanten. Eet dus voldoende fruit als appels, bosbessen, citrusvruchten, druiven, perziken, peren, frambozen,... Grijp bij de groenten in de supermarkt vooral naar selder, tomaten, broccoli en peterselie. De vezels die daarin zitten, stimuleren namelijk de transit.
  • Drink kruidenthee op basis van rodewijnstokken. Die staan erom bekend dat ze de bloedsomloop stimuleren.
  • Stop Cell mag dan wel bedoeld zijn om cellulitis tegen te gaan, het helpt ook uitstekend bij de behandeling van zware benen. De bewegingen die het toestel maakt, stimuleren namelijk de bloedsomloop.

Zware benen verlichten

Ondanks al onze tips toch last van zware benen? Zo verlicht je de symptomen!

  • Neem liever een douche dan een bad. Eindig met koud water van je kuit tot aan de bovenkant van je dijbeen te sproeien.
  • Om je bloedsomloop opnieuw op gang te brengen, leg je je voeten 's nachts wat hoger.
  • Ook balneotherapie is een goed idee. De waterstralen verlichten niet alleen de spanning, maar werken ook in op de pijn. Wist je dat je ook thuis kunt genieten van een weldoende balneotherapie? Lanaform heeft een ruim assortiment materiaal voor balneotherapie en bovendien voor ieders budget. Voor een ontspannende voetmassage kies je voor de Bubble Footcare en wil je echt helemáál ontspannen, ga je voor de Aqua Pleasure.
  • Een massage met essentiële oliën: een goedkope huis-, tuin- en keukenremedie die wel heel doeltreffend is. Vul gewoon een potje met 20% echte Lavendelolie en 80% plantaardige olie (of zoeteamandelolie) en masseer dit mengsel in van je enkels tot je knieën.
  • En dan is er nog een vrij nieuwe techniek: de pressotherapie. Deze techniek, die al volop gebruikt wordt door topsporters, stimuleert de vernieuwing van de bloedcellen en de lymfedrainage. Hoe? Je steekt je benen in een soort luchtdrukbroek met meerdere compartimenten. Zodra je de broek aanhebt, blaast een compressor lucht in de verschillende compartimenten waardoor je benen onder druk komen te staan. En dat volledig pijnloos uiteraard!

Pssssst... Er werd me net in het oor gefluisterd dat bepaalde van de producten die we in dit artikel vermeld hebben, tijdelijk goedkoper zijn! Klik hier, je hebt nog maar enkele dagen om ervan te profiteren!

Heb je zelf nog andere tips? Laat ze ons zeker weten!