Zo kies je de juiste luchtbevochtiger met ultrasoontechnologie

Een goede luchtkwaliteit in huis en op het werk is essentieel voor je gezondheid en welzijn. In de winter is dit van nog groter belang, want als de relatieve luchtvochtigheid te laag is, krijg je gegarandeerd af te rekenen met kwaaltjes. Een geïrriteerde keel, droge huid, een moe gevoel? Dan heb je een bevochtiger nodig! Maar hoe kies je het juiste tovermiddel tegen droge lucht in huis? Wij weten raad!

Geheugensteuntje: waarom heb je 's winters een luchtbevochtiger met ultrasoontechnologie nodig?

In een eerder artikel gingen we in op het belang van een luchtbevochtiger in de kamers waar je dagelijks verblijft. De koude wintertemperaturen zijn de oorzaak van droge lucht. Want we verwarmen die lucht om de temperaturen leefbaar te houden, waardoor de relatieve luchtvochtigheid sterk daalt. Om typische winterkwalen zoals verkoudheid, vermoeidheid en hoofdpijn te vermijden is het belangrijk in elk woonvertrek voor een optimale luchtvochtigheid van 40 tot 60% te zorgen.

Meer weten? Lees het artikel "Geen winterse ongemakken meer dankzij je luchtbevochtiger"!

De selectiecriteria voor een goede luchtbevochtiger met ultrasoontechnologie

Een luchtbevochtiger met ultrasoontechnologie "breekt" het water af tot piepkleine druppeltjes en verspreidt die in de lucht van het vertrek.

Eerste criterium: beoogd gebruik

Bij de aankoop is het belangrijk dat je precies weet waarvoor je je luchtbevochtiger met ultrasoontechnologie gaat gebruiken. Een toestel dat in de kinderkamer komt te staan, verdient extra aandacht. Ook de grootte van het vertrek vormt een criterium voor de keuze van een luchtbevochtiger.

Lees: Een luchtbevochtiger voor baby's en kinderen: meer comfort in hun slaapkamer.

Tweede criterium: de grootte van het vertrek

Sta voordat je een luchtbevochtiger koopt, eerst even stil bij in welke vertrekken je de luchtvochtigheid wilt verbeteren. Vervolgens kies je een toestel dat is afgestemd op de grootte van het vertrek. De fabrikanten van luchtbevochtigers gaan er meestal van uit dat het plafond van een gemiddeld woonvertrek 2,5 m hoog is. Je hoeft dus geen rekening te houden met de hoogte, maar alleen met de oppervlakte van het vertrek in m².

Derde criterium: automatisch of handmatig

Afhankelijk van het volume van het vertrek moet je de luchtvochtigheid meer of minder nauwkeurig in de gaten houden. De luchtvochtigheid in huis verhogen is goed, maar al te vochtige lucht is ook niet de bedoeling. Houd de luchtvochtigheid daarom in de gaten met behulp van een hygrometer.
Voor extra comfort kun je kiezen voor een luchtbevochtiger met ingebouwde hygrometer. Dit automatische regelsysteem zorgt voor een constante, ideale relatieve luchtvochtigheid.
Onze luchtbevochtigers met ultrasoontechnologie – New Vapolux en Notus – zijn hiermee uitgerust.

Vierde criterium: waterhardheid

Voordat je een luchtbevochtiger kiest, moet je eerst weten wat de waterhardheid is in jouw regio. Komt er bij jou zeer hard water uit de kraan, dan moet je een kalkfilter gebruiken. Zo'n filter onthardt het water, waardoor het toestel beter werkt en zich veel minder kalkstof rond het toestel afzet. De levensduur van een filterpatroon hangt af van de hardheid van het water. Wij adviseren om het filterpatroon elke 1 tot 3 maanden te vervangen.

Vijfde criterium: etherische oliën

Etherische oliën die in de lucht worden verspreid, kunnen een weldadige uitwerking hebben. Het kan daarom interessant zijn hieraan te denken bij het kiezen van je luchtbevochtiger. Bepaalde luchtbevochtigers kunnen etherische oliën aan de lucht toevoegen, andere doen dat niet.
Houd je altijd aan de gebruiksaanwijzing: gebruik niet meer druppeltjes etherische olie dan voorgeschreven en houd ook rekening met de mensen in het vertrek. In een kinderkamer bijvoorbeeld mag de luchtbevochtiger alleen etherische olie verspreiden als het kind zich niet in het vertrek bevindt.

Zesde criterium: warme of koude waterdamp

Bepaalde luchtbevochtigers kunnen niet alleen koude, maar ook warme waterdamp verspreiden. Deze modellen zijn duurder, maar ze hebben als voordeel dat ze bacteriën aanpakken die zich in het waterreservoir bevinden door het water te verhitten voordat het in de lucht wordt verspreid. Ook zorgen ze voor een betere verspreiding van het water in de lucht, want warme lucht verspreidt zich gemakkelijker door de ruimte.

Neem met deze criteria in gedachten een kijkje in ons assortiment luchtbevochtigers met ultrasoontechnologie

Tips voor het juiste onderhoud van je luchtbevochtiger met ultrasoontechnologie

Als het water dat bij jou uit de kraan komt te veel kalk bevat, kan in de luchtbevochtiger kalkaanslag optreden, waardoor het toestel minder goed werkt. Is dat het geval? Gebruik dan een kalkfilter en reinig de basis van je toestel om de twee dagen.

Ook kunnen zich in het waterreservoir van je luchtbevochtiger bacteriën of ziektekiemen ontwikkelen als het water niet regelmatig wordt ververst. Het is aanbevolen om het water om de twee dagen te verversen en tegelijk de wanden van je luchtbevochtiger met een licht vochtige doek te reinigen.