Alles over slapen: je slaaphouding verraadt je persoonlijkheid!
Slaap je meestal op je rug of op je zij? In foetushouding of helemaal uitgestrekt? Je wist het misschien nog niet, maar je slaaphouding kan meer over je persoonlijkheid vertellen dan je zou denken!
De invloed van de verschillende slaaphoudingen
Er bestaat een heuse wetenschap rond slaapposities. Kort gezegd komt deze hierop neer: vertel me hoe je slaapt en ik zeg je wie je bent. Ontdek dus snel hoe je slaaphouding je gezondheid en je slaapkwaliteit kan beïnvloeden en leer hoe je uit de houding van anderen hun persoonlijkheid kan afleiden.
Slaaphouding: foetushouding
Vier op de tien mensen slapen in foetushouding. Dit wil zeggen dat ze op hun zij liggen met opgetrokken benen.
Invloed op de gezondheid: Het voordeel van de foetushouding is dat ze ervoor zorgt dat je niet of veel minder snurkt. Maar er is ook een groot nadeel aan verbonden. Deze slaaphouding kan immers rug- en nekpijn veroorzaken. Voor wie meestal in foetushouding slaapt is het noodzakelijk om te investeren in een kwalitatief, hoog kussen dat speciaal ontwikkeld werd voor wie op zijn zij slaapt.
Betekenis: Je geeft anderen waarschijnlijk vaak de indruk dat je een sterk karakter hebt en dat je ‘taai’ bent, terwijl je diep vanbinnen eigenlijk een klein hartje hebt. Je bent een eerder ernstig type, zeer gevoelig en zelfs wat verlegen bij eerste ontmoetingen.
Slaaphouding: op de zij
Ongeveer 20% van de bevolking slaapt zijn zij. Hierbij lig je uitgestrekt op je zij met je armen naast of voor je lichaam.
Invloed op de gezondheid: Deze houding is gezonder dan de foetushouding, ze veroorzaakt immers geen nek- en rugklachten omdat de ruggengraat in gestrekte houding blijft. Bovendien zorgt deze slaappositie ervoor dat je minder last zal hebben van reflux.
Betekenis: Op de zij slapen duidt erop dat je sociaal bent en gemakkelijk samenwerkt met anderen; je bent immers niet bang om je gevoelens te uiten. Dit gemak om met vreemden om te gaan kan soms echter omslaan in goedgelovigheid en zo een bron van angstige gevoelens worden.
Slaaphouding: op de rug
Er zijn twee verschillende slaaphoudingen voor wie op de rug slaapt. Ten eerste is er ‘de soldaat’. Hierbij lig je volledig uitgestrekt op je rug, waarbij de armen strak langs het lichaam rusten. Ongeveer 8% van de mensen slaapt in deze houding. Een andere 5% slaapt eveneens op de rug, maar met de armen rond het kussen: de zogenaamde ‘zeester’ slaaphouding.
Invloed op de gezondheid: Als partner van iemand die in de zeester-houding slaapt, koopt je maar beter oordopjes. Deze mensen staan immers bekend als de grootste snurkers. De positie soldaat is veel gezonder: het is waarschijnlijk de beste slaaphouding. Door uitgestrekt op je rug te slapen zorg je er immers voor dat je hoofd, nek en rug in een neutrale rustpositie komen. Daarnaast zorgt deze slaappositie voor minder rimpels, omdat er niets tegen het gezicht aandrukt.
Betekenis: Wie in zeester-houding slaapt is over het algemeen vrijgevig en zorgzaam, maar houdt er helemaal niet van om in het centrum van alle aandacht te staan. Wie kiest voor de slaaphouding ‘soldaat’ is gereserveerd en discreet. Deze mensen stellen hoge eisen aan zichzelf en aan anderen.
Slaaphouding: op de buik
Bij deze positie lig je op je buik met het hoofd naar één kant gedraaid en de handen op of onder het kussen.
Invloed op de gezondheid: Op je buik slapen wordt afgeraden door dokters. Het zet immers veel druk op de spieren, en ook de zenuwen kunnen zo geïrriteerd raken en tintelingen, pijn of gevoelloosheid veroorzaken. Op je buik slapen zorgt dan weer wel voor meer mooie dromen.
Betekenis: Mensen die op hun buik slapen lijken onverschrokken en zijn vaak dwarsliggers. Ze komen erg charismatisch over en zijn in een groep vaak de dominante personen. Toch zijn deze mensen eigenlijk zeer nerveus van aard.