Geen winterse ongemakken meer dankzij je luchtbevochtiger
De koude is weer in het land, helaas met alle ongemakken van dien. Heb jij ook last van een onaangenaam droge neus, droge ogen en zelfs een trekkende droge huid? Lijk je meer dan anders vatbaar te zijn voor verkoudheden of andere ziekten, zoals de griep? Slaap je moeilijk doordat je last hebt met ademhalen? Al die ongemakken zijn te wijten aan de luchtkwaliteit in huis, die sterk afhankelijk is van de luchtvochtigheid. En daar kan je gemakkelijk iets aan doen!
Waarom moet je bij koud weer een luchtbevochtiger gebruiken?
Lucht is van essentieel en vitaal belang voor onze gezondheid. Gemiddeld halen we 20.000 keer per dag adem en hebben we zo'n 12.000 liter lucht per dag per persoon nodig. Dat is behoorlijk veel lucht. En de kwaliteit ervan laat tijdens het verwarmingsseizoen vaak te wensen over. Hoe dat komt? Door de relatieve luchtvochtigheid.
De relatieve luchtvochtigheid is de verhouding, uitgedrukt in %, tussen de hoeveelheid vocht in de lucht op een gegeven moment en de maximale hoeveelheid vocht die de lucht kan bevatten bij een gegeven temperatuur.
Artsen en specialisten zijn het er unaniem over eens dat de ideale relatieve luchtvochtigheid in onze woning tussen de 40 en 60% ligt. Dat is de vochtigheidsgraad die als aangenaam wordt ervaren en een positieve invloed heeft op onze gezondheid en ons welzijn.
Waarom ligt de luchtvochtigheid in de winter lager?
Koude buitenlucht bevat minder vocht dan warme lucht. Daardoor is de lucht in de winter droger. Als je dan ook nog eens de verwarming aanzet, maakt de luchtvochtigheid in je huis een diepe duik. Soms zelfs tot nauwelijks 30%. Dat is veel te laag en kan zorgen voor een branderig gevoel aan de ogen, het neusslijmvlies en de keel, vermoeidheid, hoofdpijn en een grotere vatbaarheid voor virussen en bacteriën die vrij spel krijgen.
Een te hoge luchtvochtigheid heeft dan weer andere symptomen tot gevolg, zoals schimmel en bacteriën. En dat heeft zijn weerslag op onze gezondheid: astma, allergieën...
Hoe weet ik of ik in mijn woning een luchtbevochtiger nodig heb?
De efficiëntste manier om de luchtvochtigheid in je woning te meten is met behulp van een hygrometer (die vind je hier). Een hygrometer plaats je midden in de kamer, uit de buurt van ramen en buitendeuren. Als de luchtvochtigheid hoger dan 65% is, dan is de lucht te vochtig. Bij een resultaat onder de 40%, is de lucht te droog en heb je een luchtbevochtiger nodig.
Ontdek onze luchtbevochtigers met ingebouwde hygrometer: de New Vapolux en de Notus.
Welke professionele luchtbevochtigers zijn er op de markt?
Het is altijd belangrijk om al je kamers goed te verluchten zodat de lucht die je inademt, regelmatig ververst wordt. Houd daarbij wel in het achterhoofd dat de binnenlucht uitdroogt als je je kamers te lang verlucht met koude buitenlucht.
Als je een onmiddellijke en tijdelijke oplossing zoekt, kun je gewoon een kommetje met warm water in de kamer zetten om de lucht te bevochtigen. Het spreekt voor zich dat de resultaten van deze doe-het-zelfmethode lang niet zo efficiënt en nauwkeurig zijn als met een professionele luchtbevochtiger.
Je kunt kiezen tussen 4 bevochtigingssystemen :
Een verdamper zuigt droge lucht aan en leidt die via met water gevulde verdampingsfilters weer de kamer in.
Een diffuser verstuift warme damp in de kamer.
Een luchtzuiveraar combineert twee functies: de lucht bevochtigen en de lucht zuiveren.
Een luchtbevochtiger met ultrasoontechnologie verspreidt een koude nevel die bestaat uit minuscule waterdruppeltjes in de kamer.
De luchtbevochtiger met ultrasoontechnologie is het bevochtigingssysteem waarvoor wij bij Lanaform hebben gekozen.
De voordelen van luchtbevochtigers met ultrasoontechnologie :
Geruisloos
Sommige modellen kunnen ook gebruikt worden om er essentiële oliën mee te verstuiven
Laag energieverbruik
Precieze en traploze instelling voor een optimale vochtigheidsgraad
Ontdek snel ons hele gamma diffusers met ultrasoontechnologie !