Wat zijn de voordelen van een detox dieet?

Detox diëten en detox kuren zijn in. Vaak wordt aangeraden om 2 keer per jaar een detox dieet te volgen, bij de verandering van de seizoenen (bijvoorbeeld aan het begin van de lente en de herfst). Een detox dieet kan een uitstekend middel zijn om je beter in je vel en je lichaam te voelen, want het voert de gifstoffen af die zich in de loop van het jaar hebben opgestapeld.

Waaruit bestaat een detox dieet eigenlijk en wat zijn de weldadige effecten?


Wat is een detox dieet?

Een detox dieet is gebaseerd op de vaststelling dat toxinen door een overdaad aan voeding, alcohol, roken of pesticiden zich ophopen in het lichaam. Gevolg? De “afvalstoffen” in ons organisme veroorzaken allergieën, een vale huid, spijsverteringsproblemen, immuniteitsproblemen, een depressief gevoel, ...

Het detox dieet is de ideale oplossing om die afvalstoffen kwijt te geraken. Je kunt op verschillende manieren een detox kuur volgen en over een verschillende periode (van een dag tot maximum een maand). Het hoofddoel blijft echter hetzelfde: je lichaam zuiveren met natuurlijke voedingsmiddelen zoals groenten en/of fruit. Het is de bedoeling om suiker, verzadigde vetten, dierlijke en industriële producten van je menu te schrappen. Ook koffie, tabak en alcohol horen niet thuis in een detox dieet.

Wat zijn de voordelen en weldadige effecten van een detox dieet?

Na een detox dieet zijn niet alleen de gifstoffen uit je organisme verdwenen, je stelt ook een duidelijke verbetering vast van de kwaliteit van je huid, de versterking van je immuunsysteem en je nachtrust. Je lichaam ontgiften geeft je ook meer energie en vermindert het hongergevoel. Detox reinigt je organisme van binnenuit, maar helpt je dus ook om gewicht te verliezen.

Welke effecten heeft een detox dieet op je lichaam?

Naast de voordelen die we al hebben opgesomd, is een detox kuur een doeltreffend middel om cellulitis te bestrijden. Je lichaam ontgiften heeft tot doel de slechte vetten in onze voeding zoveel mogelijk te weren. Bovendien drink je tijdens je detox dieet best minstens 1,5 liter water per dag alsook groene thee (insérer http://www.lanaform.com/nl/blog/de-kracht-van-groene-thee-feiten-en-mythes-nld). Dat bestrijdt cellulitis en het ophouden van water.

Hoe koppel je een detox kuur aan een traditioneel dieet?

Een detox kuur is vaak een kort dieet dat beperkt is in de tijd. Het is dus de ideale voorbereiding op een dieet (of het weer in evenwicht brengen van je voeding) op lange termijn. Het voordeel van detoxifiëren is immers dat je op een gezondere basis vertrekt door meer fruit, groenten, natuur- en bioproducten te eten. Eiwitten, zoals in vis en wit vlees, zetmeelhoudende voedingsmiddelen en peulvruchten, zet je best geleidelijk aan weer op het menu. Te combineren met regelmatige lichaamsbeweging. Je lichaam zal je dankbaar zijn.